FRIABILIMETER slouží ke stanovení křehkosti sladu bezprostředně po výrobě nebo před použitím. Metodou Chapona (EBC) určí sklovitý a rozpustný podíl sladu. Zkušební dávka sladu je 50 g, přičemž slad se umístí do síťového bubnu. Pryžový váleček s definovaným tlakem vymele při otáčení bubnu křehký podíl do misky. Metoda určení stupně křehkosti sladu odpovídá mezinárodní metodě (IM).
Vzorek sladu (50 g) se mechanicky rozdělí na jeho tvrdé a drobivé složky. Zrna jsou po dobu 8 minut přitlačována na rotující síto válcem s konstantním tlakem pružiny. Drobivé části propadnou drátěným opletením. V sítovém bubnu zůstávají skelná zrna a tvrdé zlomené části. Pokud jde o složky tvrdého sladu, rozlišuje se mezi částečným hyalinem a celým hyalinem. Jednotlivé frakce se zváží a převedou na procenta.
Procentní hodnoty jsou součástí specifikace sladu mezi pivovary a sladovnami. Nadměrná sklovitost má nepříznivý účinek během procesu rmutování a scezování. Nedostatky se vyskytují v procesu vaření piva při čiření, fermentaci, zrání a filtraci mladiny, na což může mít vliv klima a odrůda.
Produkt | Napětí | Výstup | Rozměry | Hmotnost |
---|---|---|---|---|
Friabilimetr | 230 V, 50 Hz | 50 | 400x265x270 mm | 12 kg |
Tato webová stránka používá cookies
Společnost PAWLICA s.r.o. Vás informuje, že tyto stránky využívají cookies. Podrobnější informace o cookies a zpracování osobních údajů naleznete Prohlášení o ochraně soukromí a používání tzv. cookies. Žádáme Vás tímto o souhlas s používáním těchto cookies.