Díky nové technologii sušení BiTurbo od firmy STELA lze v současnosti sušit kukuřice mnohem levněji než dříve. Technologie využívá zcela nové prvky, jejichž přínosem je výrazné snížení spotřeby tepla a omezení poškození zrna při sušení. Sušička STELA BITURBO používá dva spalovací hořáky, přičemž každý z nich je možné nastavit na jinou teplotu. Spalovací hořáky jsou instalovány „křížem“, takže dochází i k optimálnímu sušení v celé šíři sušicích kanálů. Zatímco v horní části je sušeno velmi vlhké zrno při teplotách 90 až 120 °C, v té spodní probíhá dosušování při teplotách o mnoho vyšších (130 až 150 °C).
Díky tomu, že je kukuřice sušena takto pozvolně, nedochází k poškození zrna a zároveň je ušetřeno značné množství energie. V případě, že je z pole přivezena kukuřice o nižší vlhkosti, je pak možné k sušení využívat pouze jeden hořák, konkrétně ten ve spodní části, a horní část pouze nahřívat.
Revoluční uspořádání vzduchových kanálů u sušiček Stela s technologií BiTurbo snižuje požadované množství ohřátého vzduchu až na 50%, což má za následek snížení potřeby tepelné energie až o 15 % oproti konvenčnímu typu sušárny s aktivní rekuperací tepla. Okolní čerstvý vzduch je nasáván v dolní části sušičky, aby byl ohřát, například hořákem spalujícím zemní plyn a následně veden do spodní sušící sekce sušící věže, tzv. oblasti suchého zrna, společně s předehřátým vzduchem z tzv. chladící zóny. Zde je produktu, opačně, než tomu bývá u současného sušícího procesu, odebírána vlhkost vzduchem ohřátým až na teplotu 150°C, aniž by došlo k poškození kukuřičného zrna, protože v této oblasti se vlhkost produktu pohybuje již mezi 18-20% vlhkosti. Stále dosti horký vzduch opouštějící oblast suchého zrna je veden následně do horní sušící zóny pomocným axiálním ventilátorem kde se opět mísí s okolním vzduchem nasávaným v horní části sušky, který je ohříván druhým hořákem na teplotu 120-130°C. Takto ohřátý vzduch prochází materiálem v oblasti vlhkého zrna a následně je vyfukován do okolní atmosféry druhým axiálním ventilátorem.
Další novinkou zajišťující úspornější provoz sušení kukuřice je systém odprašňování Combi-Air-Clean. Obě technologie BiTurbo i Combi-Air-Clean vykazují velmi nízké emisní hodnoty a značné úspory ve spotřebě plynu a elektrické energie.
Systém STELA Combi-Air-Clean zvyšuje efektivitu odlučování obilního prachu, lehkých příměsí a okvětních lístků z kukuřice v rámci celé sušičky a zároveň snižuje spotřebu elektrické energie. Oproti konvenčním způsobům odlučování na sušicích linkách je u Combi-Air-Clean systému výstupní proud sušicího vzduchu rozdělen na dvě části. Systém STELA Combi-Air-Clean dosahuje až o 30 % nižších hodnot celkových emisí prachu v porovnání s konvenčními způsoby odlučování prachu na sušicích linkách.
Sušený produkt | MDB - XN 1/10 SB | MDB - XN 1/17 SB | MDB - XN 2/10 SB | MDB - XN 2/17 SB | MDB - XN 3/13 SB | MDB - XN 3/17 SB | MDB - TN 1/10 SB | MDB - TN 1/17 SB |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kukuřice z 25 % na 15 % | 17,4 t/h | 29,6 t/h | 34,9 t/h | 59,1 t/h | 65,0 t/h | 91,0 t/h | 12,5 t/h | 21,1 t/h |
Kukuřice z 35 % na 15 % | 12,0 t/h | 20,4 t/h | 24,0 t/h | 40,8 t/h | 45,0 t/h | 63,0 t/h | 8,5 t/h | 14,4 t/h |
Pšenice z 19 % na 15 % | 38,5 t/h | - | 77,0 t/h | - | - | - | 27,5 t/h | - |
Řepka z 13 % na 9 % | 30,7 t/h | - | 61,4 t/h | - | - | - | 22 t/h | - |
Náplň sušičky | 55 t | 86,5 t | 110 t | 173 t | 228 t | 295 t | 43 t | 65 t |
* V tabulce jsou uvedeny pouze modely s nejnižším a nejvyšším výkonem u jedno, dvou a tří věžových variant sušáren.
Technologie BiTurbo sušáren Stela prokázala a ještě mírně vylepšila rekordně nízké spotřeby všech energií z měření v roce 2015 v Rakousku! O dva roky později na instalaci firmy PAWLICA na středisku společnosti CGFP S p.z o.o., Osowiec, Polsko byly tyto hodnoty ještě vylepšeny na následující parametry u zemního plynu: 1,0 m3 plynu/t/% při sušení z 33,6% na 14,7% vlhkosti. A spotřeba elektřiny je díky regulaci všech ventilátorů frekvenčními měniči také na rekordní úrovni 5,6 kWh/t!
Tato webová stránka používá cookies
Společnost PAWLICA s.r.o. Vás informuje, že tyto stránky využívají cookies. Podrobnější informace o cookies a zpracování osobních údajů naleznete Prohlášení o ochraně soukromí a používání tzv. cookies. Žádáme Vás tímto o souhlas s používáním těchto cookies.